26. 10. 2018
v kategórii Blog

Aby ste sa u vinára nehanbili

Ako vzniká víno? Prečo je jedno sladšie ako druhé? A z akých bobúľ sa vyrába ružové víno? Všetko začína vo vinici... 

Na kvalitu hrozna má vplyv niekoľko faktorov – počasie, odroda, pôda, oblasť, vek viníc, či samotný zber. Je dôležité vedieť akú odrodu vysadiť v akej oblasti a využiť aj špecifikáciu pôdy, ktorá sa tu nachádza. Aj samotný zber má vplyv na kvalitu hrozna. Jediné, čo nemôže ani vinár ovplyvniť, je počasie. Po kvalitnom zbere prichádza na rad lisovanie hrozna. Tu je pravidlom, že čím šetrnejšie lisovanie, tým bude kvalitnejšie víno. Nasleduje proces fermentácie, resp. kvasenia, počas ktorého vzniká aj samotný alkohol. 

Na víno má však najväčší vplyv samotná odroda hrozna. Tá ovplyvňuje vo väčšine prípadov aj farbu vína. Z bielych odrôd, akými sú napríklad Müller Thurgau, Rizling vlašský, Sauvignon či na Slovensku vyšľachtený Devín, sa vyrába biele víno. Zaujímavosťou je však výroba červeného vína, nakoľko väčšina červených odrôd má šťavu bielu. Červenú farbu získava až dlhším nakvášaním na šupkách, ktoré obsahujú farbivo. Pri tomto procese sa do vína dostávajú aj triesloviny, ktoré červeným vínam dodávajú ich charakteristickú chuť. Ružové vína vznikajú zo šťavy červených odrôd. V niektorých prípadoch však pri špecifickom procese výroby môže vzniknúť z červenej odrody biele víno. Všetko je v rukách samotného vinára. 

 

Naštudujte si základné informácie o vinárovi

Ako sme písali vyššie, kvalita vína vo veľkej miere závisí od oblasti, kde rastie hrozno, od zberu, ale aj od technológií spracovania. Každý vinár má svoje špecifiká, ktoré je dobré pri návšteve poznať. Je odborník na slovenské odrody? Vyrába ako jeden z mála víno vhodné aj pre alergikov na histamin? V jeho oblasti sa veľmi dobre darí špecifickej odrode? Pri ochutnávkach vína viete, čo môžete čakať a vinára určite poteší, že máte skutočný záujem o jeho prácu. :)

Rady na záver

Dočítali ste sa na internete, že keď vložíte kovovú lyžičku do fľaše, tá zabráni, aby šumivé víno v otvorenej fľaši vyprchalo? Že šumivé víno má vystreliť? Alebo čím staršie, tým lepšie? Nebuďte prekvapení, ak vinár s vami nebude súhlasiť. Veľa vecí na internete sú mýty. Nechajte si od vinára poradiť, je predsa odborník v tom čo robí. 

Nezabúdajte na slušnosť. Ak ste už absolvovali ochutnávku, pri odchode by ste mali odchádzať aspoň s jednou zakúpenou fľašou vína. 

A posledná rada na záver. Dodržujte aj pri ochutnávkach určitú mieru. Aj z kvalitného vína dokáže bolieť hlava, keď to preženiete. :)