Všetko sa začalo v roku 1994, kedy sa zakladateľ vinárstva Telmo Rodriguez a jeho kamarát Pablo Eguzkiza rozhodli, že sa po nekonečných cestách po celom svete usadí znova doma, v Španielsku. Začal písať príbeh vinárstva, ktoré mimoriadne dbá na tradície.
Na počiatku tohto vinárstva boli miesta, ktoré zostali prakticky opustené. Stredoveké vinice si vyžadovali poctivú prácu a cieľavedomosť majiteľa. Jeho snom bolo, aby práve tieto vinice produkovali tie najlepšie vína v krajine. Inšpiroval sa predkami, ktorí ho naučili kombinovať odrody a prispôsobiť sa rozmanitosti krajiny a podnebiu. Pochopili, že rešpektovanie tradícií a stavanie na dedičstve predkov- vinárov bude základom pre jeho prácu vo vinohradoch.
Na počiatku boli ambície no málo prostriedkov
Vinárstvo začínalo s pomerne malým množstvom zdrojom, no s veľkým zapálením a množstvom nápadov. Ich prvé víno pochádza zo starých viníc v oblasti Navarra v meste Sada, produkované zo starých klonov odrody Garnacha . Pre jeho spoločníka Pabla Eguzkiza to boli náročné začiatky, no jeho tvrdá práca a cieľavedomosť ho v jeho cieľoch podporili a spolu s Telmom rozbiehali jeden projekt za druhým. V snahe pokračovať ho utvrdila vysoká kvalita hrozna ktorú v tejto oblasti objavili. Medzi ich prvé kúsky patrili Cabernet a Merlot. Neskôr objavil úplne novú odrodu hrozna Juan Garcia. Začiatky boli ťažké aj preto, že podmienky v stredovekých viniciach neboli najideálnejšie. Chcelo to poctivú prácu, cieľavedomého ducha a snahu rekultivovať miesto, ktoré malo obrovský potenciál.
V roku 1996 prinieslo vinárstvo svoje prvé biele víno s názvom Basa de Rueda. Víno Basa patrí dodnes k ich najlepším kúskom. Ich cieľom bolo ukázať, že Španielsko dokáže produkovať aj výborné biele vína, nielen červené. Chceli každého presvedčiť o tom, že španielske biele vína majú veľký potenciál.
V Toro vytvoril ďalšie ikonické víno, Dehesa Gago. Objavil dlhú a úctyhodnú tradíciu vinohradníctva a poctivú prácu mnohých vinárskych generácií. Neskôr sa pridalo ďalšie ikonické víno Gago. Ich prvú etiketu navrhol dizajnér Fernando Gutiérrez, ktorý mal pri svojej práci na mysli citlivú estetiku fliaš v kombinácii s tradíciami a obrazom vinárskych oblastí v Španielsku.
Skúsenosti a prax
Zakladateľ tohto vinárstva sa riadil predstavou histórie. Páčilo sa mu, ako predkovia obrábali miesta vo svojich viniciach a zbierali skúsenosti a prax. Chcel sa toho naučiť mnoho, aby sa im vyrovnal a zároveň si ich uctil. Jeho cesta vo vinárstve bola pre neho emotívna od samého začiatku.
Medzi najprodukovanejšie vinice vinárstva Telmo Rodriguez patria usadlosti Labastida a Tabuérniga.
V Labastide má pestovanie hrozna dlhú históriu spojenú s overenými postupmi. V tejto oblasti sa vinič pestuje už 1300 rokov.
Tabuerniga je mimoriadny vinohrad, ktorý sa nachádza v úzkom údolí s veľkou rozmanitosťou vegetácie. Na ílovitej a kriedovitej pôde tam rastú popri viniču rozmanité kríky.
Jedinečné kúsky za vyššie sumy
Vína z niektorých usadlostí z vinárstva Telmo Rodriguez sa v Španielsku pohybujú okolo 130 eur za fľašu, pričom ide o skutočne jedinečné kúsky. Z niektorých druhov Telmo Rodriguez vyrobí len 1500 fliaš ročne a to veľmi pracným spôsobom. Jeho spoluzakladateľ Pablo Eguzkiza považuje za mimoriadne dôležité zachovať tradičné spôsoby výroby vína, preto sa v niektorých oblastiach drží starých postupov.
Telmo Rodriguez je v súčasnosti jedným z najrešpektovanejších španielskych vinárov.
Ochutnaj poklady od Telmo Rodriguez, španielskeho vinára s futuristickým rukopisom.
Newsletter Selaví zo života vína
Zaujíma ťa víno a všetko s ním spojené? Prihlás sa na odber a buď vždy v obraze!