06. 10. 2017
v kategórii Blog

COLLE MASSARI - VINÁRSTVO RODINY TIPA_BERTARELLI

Jedným z hlavných cieľov našej cesty za výnimočnými vínami Toskánska bolo vinárstvo rodiny Tipa-Bertarelli. Minulý rok sme navštívili ich vinárstvo v Bolgheri a tento rok sme spoznali ich nové, moderné vinárstvo v oblasti Montecucco.

Tri značky, tri oblasti

Súrodenci Mária Iris a Claudio Tippa vyrábajú jedinečné vína z troch rôznych oblastí Toskánska. Zaujímavosťou je, že každé z ich vinárstiev má svoj vlastný brand.

Oblasť Montecucco je prezentovaná značkou Colle Massari, Grattamacco zastrešuje vína z oblasti Bolgheri a pod značkou Poggio di Sotto produkuje rodina vína z oblasti Montalcino.

Od farmácie k vinárstvu

Súrodenecká dvojica sa začala vinárstvu venovať v roku 1998. Mať vinárstvo v Toskánsku bolo ich obrovským snom. Po predaji farmaceutickej spoločnosti vo Švajčiarku využili veľký finančný kapitál a obrovský potenciál ukrytý v pôde v úpätí vulkánu Monte Amiata a z Montecucco vytvorili preslávenú vinársku oblasť.  Sangiovese z Montecucca má jedinečný charakter a aj napriek veľkej konkurencii ročne vyprodukuje vyše 500 000 fliaš. 

Montecucco - spojenie modernej architektúry a biodynamického vinárstva

Moderná architektúra uprostred krásnych nekonečných viníc nám vyrážala dych.  Emóciu z tohto spojenia umocňoval výhľad siahajúci až k Tyrrhenskému moru.

Vinárstvo vyrába biodynamické vína, ktoré postupne spoznáva celý svet. Pomohlo tomu aj to, že Colle Massari sa v roku 2014 stalo talianskym vinárstvom roka a nezabudnuteľné Brunello di Montalcino Poggio di Sotto  ročník 2009 figurovalo dokonca na piatej priečke v rebríčku 100 najlepších vín sveta. Mimochodom, toto úžasné víno nájdete jedine v enotéke Selaví.

Vinič a olivy

Vinárstvo sa nedávno rozrástlo o nové hektáre vinohradov a olivových hájov, vďaka ktorým bude Colle Massari produkovať ešte viac vynikajúceho vína a olivového oleja.

Radi sa s vami podelíme o naše zážitky, no tie najväčšie sa ukrývajú v chuti.  Ste zvedaví? Navštívte enotéku Selaví.