Úspešný mediálny večer v Reštaurácii a vínotéke Selaví

Zaujímavý večer sa niesol v znamení vinárskej špičky, gastronómie aj Stand Up Comedy

Reštaurácia a vínotéka Selaví otvorila brány vybraným zástupcom médií, novinárom a rozhlasovým speakrom. Počas dlhoočakávaného mediálneho eventu, ktorý sa uskutočnil 23.05.2019, sme tak spojili príjemné s užitočným. Nadviazali a utužili sme nielen naše pracovné či priateľské vzťahy, no zároveň sme spoločne oslávili sezónu tradičného otvárania pivníc svätého Urbana. Počas večera mohli naši hostia ochutnať 6-chodové degustačné menu s wine pairingom, ktoré okorenil humor v podaní komika Michaela Szatmaryho.

Meno Urban má obrovský význam pre všetkých milovníkov vína, t. j. aj pre náš tím zo Selaví. Legenda hovorí, že sa kedysi pred prenasledovateľmi ukryl vo vinici, čo mu zachránilo život. Odvtedy je sv. Urban patrónom vinárov a vinohradníkov. Keďže Selaví si predovšetkým váži tradície, je nám cťou, že tento vinársky sviatok oslávila novinárska obec 23. mája o 18.00 hod. spoločne s nami, a to s kvalitným jedlom a so špičkovým vínom. Počas večera predstavil šéfkuchár Selaví Jirka Zajíček pôvodom z Českej republiky 6-chodové degustačné menu zo sezónnych surovín, z ktorého každý chod bol doplnený wine pairingom z vinárstva ViaJur. Riadenú degustáciu viedol priamo technológ Michal Rigan.

Stand up v podaní známeho komika

Keby Jerry Seinfeld nebol starší a lepší, určite by sa učil od neho. Michael Szatmary, jedno z najväčších a najjagavejších mien na slovenskej stand-up comedy scéne, počas večera predstavil autorský špeciál o víne. Tento vyštudovaný politológ a dlhoročný televízny spravodajca už neraz hypnotizoval divákov z pódia nielen vďaka populárnej šou Silné rečí, ale aj ako muzikant a skladateľ.

Selaví Vám sprostredkuje zážitok z každého dňa

Koncept Selaví prenesený z Tatranskej Lomnice úspešne funguje v uliciach hlavného mesta už niekoľko mesiacov. Kým pod Tatrami si návštevníci môžu vychutnať široké portfólio vín, lokálne šunky, údeniny alebo zakúpiť doplnkový tovar, bratislavské Selaví je obohatené o špičkovú gastronómiu s wine pairingom, a s výberom z viac ako 200 druhov vín.

Filozofia Selaví Vás vtiahne až do 19. a začiatku 20. storočia, kedy si ľudia naplnili košíky dobrým jedlom, naložili ich do veteránov a vychutnávali si pokoj úplne iným štýlom, než je tomu dnes, v uponáhľanej dobe 21. storočia. „Aj v bratislavskom koncepte Selaví chceme návštevníkom sprostredkovať zážitok z každého dňa. Už len samotný názov zvádza k vychutnaniu si daného okamihu. Selaví (C´est la vie) totiž v preklade znamená – To je život. V pohodovej atmosfére si môžete dopriať skvelé vína zo špičkových, rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska, Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Či už v Tatranskej Lomnici alebo v Bratislave, prostredie Selaví vždy dotvára veterán z prvorepublikovej doby, ako kedysi, keď ľudia vyrazili so svojim veteránom na piknik, užiť si život a zabudnúť na všetky starosti,“ vysvetľuje PR špecialistka Selaví Zuzana Antalová. Návštevníci majú v Selaví jednoducho možnosť zažiť znamenité zážitky, špičkovú kuchyňu, skvelé vína, uznávaných umelcov, hudobníkov či divadelníkov, predstavenia vinárov, ktorí svojím talentom vedia pravidelne všetkých nadchnúť

Vinárstvo ViaJur

Reštaurácia vínotéka Selaví sa môže pochváliť vlastným vinárstvom ViaJur, ktoré je postavené na silnom historickom odkaze rodu Pálffyovcov. „Značka ViaJur je pokračovaním historického príbehu, ktorého hlavnou súčasťou je Pálffyovský kaštieľ vo Svätom Jure. Na tomto mieste sa vinohradníci a vinári venovali výrobe už od 15. storočia, a tak pokračujeme v tradíciách, ktoré boli v minulosti v tomto smere veľmi významné,” hovorí Antalová. Samotné vinárstvo sa nachádza v historických pivniciach Pálffyovského kaštieľa a vinič vo Svätom Jure a v obci Farná.

Kuchyňa pod taktovkou českého šéfkuchára

Počas svojej kulinárskej tvorby verí svojim subjektívnym vnemom, nápadom, ktoré zároveň prenáša do vizuálnych a chuťových súvislostí. Sám o sebe tvrdí, že má svoj svet, do ktorého nikto nevidí, no viac za neho hovoria jeho autorské diela s myšlienkou a príchuťou hravosti. Práve tieto prvky charakterizujú mozaiku kuchárskeho umenia českého šéfkuchára Jirku Zajíčka, ktorý nakonfiguroval kuchyňu Selaví s inovatívnosťou, no zároveň s odkazom na tradíciu. Keďže Selaví sa koncipuje na inovatívne variácie tradičnej, miestami až historickej kuchyne, výber surovín vníma šéfkuchár ako najvyššiu prioritu.