28. 02. 2019
v kategórii Blog

Rizling rýnsky z vinárstva Rariga

Veľký slovenský rizling z nemeckej Mosele

Víno Rariga je tradičné rodinné vinárstvo z Modry, ktoré sa špecializuje na Rizling rýnsky. Táto odroda je v Malých Karpatoch veľmi zaužívaná a patrí medzi to najlepšie v oblasti. Vinárstvo Rariga má dva hlavné vinohrady na Rizling rýnsky. Najstarší je viac ako 40-ročný Hon Lorencár, ktorý rodí veľmi krásne hrozno. Pred štyrmi rokmi vysadili vinohrad - Hon Šarkaperky, ktorý sa nachádza nad Modrou.

Je to jedna z najvyššie položených viníc v Modre s 300 m nadmorskou výškou. Je to veľmi kamenistý vinohrad, pomerne strmý. Jeho základ tvorí žulové podložie a piesčitá pôda s vysokým obsahom kamenistého skeletu, čo je typické pre Modranské svahy. 

A prečo ten názov, že veľký slovenský rizling z nemeckej Mosele? Štepy doviezli priamo z Nemecka od známych pestovateľov viničových sadeníc. Sú tu klony rizlingu s najodrodovejším prejavom. Práve od nich nakupuje takmer celá Európa, pretože sú to najkvalitnejšie štepy na pestovanie Rizlingu rýnskeho. Keď sa pozrieme na najlepšie vinárske oblasti vo svete, kde sa vyrába Rizling rýnsky, tak sú to práve minerálne kamenisté podložia. Preto je Modra pre pestovanie tohto hrozna ideálna.  

Štepy z nemeckej Mosele vysadené v Modre na Hone Šarkaperky, vytvorili krásne víno, ktoré v roku 2017 vyzrelo na 21,5 st.NM cukornatosti. Bol to v podstate panenský ročník, nádherné zdravé hrozno, krásne dozreté. Hrozno bolo spracované moderným šetrným spôsobom, ponechané niekoľko mesiacov na kvasinkách. Bolo chvíľku v dotyku s drevom, v 400 litrových dubových sudoch. Následne bolo toto víno v októbri 2018 nafľaškované, teda až rok po samotnom zbere. Je to jedno z troch vín, s ktorými vyšli Rarigovci na trh až na jeseň. Vyrobili ho pomerne málo, teda je to skoro limitovaná edícia. 

Krásny rizling, marhuľovo-broskyňová vôňa, v pozadí cítiť sušenú lipu, čo je veľmi typické pre tieto rizlingy. Hodí sa ku králikovi, teda biele, sofistikované mäsá, jemná úprava, dusené mäso. Je perfektné so sladkovodnými rybami, teda sumec, zubáč, na jemnej smotanovej omáčke. Alebo menej výrazná Ázia, jemné zázvorovo pikantné chute, nie moc pikantné, nie moc korenisté. 

Toto víno sa hodí viac pre mužov, keďže je minerálne a chuťovo plnšie. Víno má prezretý, ovocný charakter vo vôni a má veľmi príjemnú suchú dochuť. To je práve to, čo ľudí zaujíma na degustáciách a oslovuje to aj skúsenejšieho milovníka vín. 

Ak chceme niekoho potešiť, alebo niekomu darovať veľké slovenské víno, toto je ideálna voľba. Reprezentuje oblasť, pôvod štepov, prináša na Slovensko trochu iné chute a je to  krásny predstaviteľ modranského vinohradníckeho regiónu. Podľa mňa jeden z najlepších rizlingov, ktorý vyrobili Rarigovci za posledných 10 rokov. 

Miroslav Balla
Sales director & head somelier