11. 07. 2017
v kategórii Blog

Ricasoli - tradícia vína otestovaná stáročiami

Lahodné chute tých najlepších toskánskych odrôd ovláda rod Ricasoliovcov
už po stáročia. Dnes je najstarším vinárstvom v Taliansku a podľa časopisu Family Business aj štvrtým najstarším na svete. Čo však stojí za príbehom vína Ricasoli?

Na úpätí toskánskych kopcov v regióne Chianti Classico leží kaštieľ Castello di Brolio. Jeho červené múry sa tiahnu do výšky v kontraste s modrou oblohou
a zeleňou, ktorá ho obkolesuje na 1200 hektároch toskánskej krajiny. Pánom tohto sídla, rovnako ako vinohradov okolo, je už stovky rokov rod Ricasoliovcov. Práve tu vyrába za dokonalých podmienok jedinečné víno, ktoré vzniká z tých najlepších odrôd vinohradov Ricasoli, aby potom vyzrievalo pomocou moderných technológií v historických pivniciach Kaštieľa Brolio.

Bolesť prináša výsledky

Alebo “rien sans peine”, ako znie heslo rodu. Už to naznačuje, že poctivá práca a starostlivosť podmieňuje dokonalý výsledok, pričom Ricasoli to potvrdzuje svojou históriou. Aj keď je Kaštieľ Brolio vo vlastníctve rodiny Ricasoliovcov
od roku 1141, historické dokumenty ukazujú, že ich história je spätá s vínom už od čias impéria Charlamagne v 7. storočí. Ricasoliovci však neboli iba zdatní vinári. Keď k tomu prišlo, chrabrí muži rodu bránili Florenciu počas večných bitiek so Sienou, ktoré skončili až zjednotením Talianska. “Železný barón” Bettino Ricasoli sa neskôr stal jeho druhým premiérom. V 60. rokoch predala rodina značku Ricasoli spolu s výrobou spoločnosti Seagram a naďalej sa starala o vinohrady. Od roku 1993 sú však všetky aspekty výroby opäť pevne
v rukách rodiny Ricasoli, ktorá zvýšenú produkciu obmedzila v záujme kvality vína.

Zrod moderného Chianti

Práve baróna Bettina Ricasoliho môžeme považovať za otca moderného Chianti. Venoval mu tri desaťročia trpezlivého výskumu a experimentovania, aby sa mu napokon podarilo sformulovať vzorec, ktorý stojí za týmto jedinečným vínom. Zatiaľ čo najviac arómy a výraznú chuť podľa neho získavalo z odrody Sangioveto, sladkosť mu dodávala odroda Canajuolo, ktorá zároveň zjemňovala výrazný charakter Sangioveta. Aj dnes sa moderné Chianti vyrába podľa pôvodného “receptu” Bettina Ricasoliho - výrazne najväčšiu zložku tvorí odroda Sangiovese, ostatné červené odrody ho dopĺňajú maximálne jednou pätinou.

Vína rodu Ricasoli

V súčasnosti sa vinárstvo Ricasoli pýši viacerými vínami, ktoré v sebe nesú líniu vinárskej tradície. Najznámejším z nich je Gran Selezione Chianti Classico, ktoré je citlivým spojením odrôd Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Merlot. Vlajkové trio dopĺňajú vína Coledilà Chianti Classico, jemne odlišné víno odrody Sangiovese, a lahodný Merlot Casalferro. Aby dostali vína z rodu Ricasoli svoju jedinečnú chuť, vyzrievajú v dubových sudoch až 18 mesiacov. Všetkému však predchádza vinárska tradícia, ktorá prežila stáročia. Veď ako hovorí Francesco Ricasoli, súčasný dedič vinárskeho remesla, víno, ktoré dnes Ricasoli vyrába, má za sebou takmer tisíc rokov výskumu. A neustále sa k nim pripočítavajú ďalšie.

Dostali ste chuť na pohár vína Ricasoli? Navštívte našu predajňu Selaví
v priestoroch Hotela Lomnica alebo nám napíšte :)