01. 08. 2018
v kategórii Blog

Monarchia vo víne - zaujímavosti

Someliér Miroslav Balla v nasledujúcej časti príbehu o vínach pátral v dávnych časoch, aby pre vás vybral opäť niekoľko pútavých informácií. Zďaleka však neostal len v minulosti. Ktoré vína by sme mohli zaradiť k vinárskym skvostom a čo vplýva na vznik sladkých tokajských vín? Dozviete sa nielen to.

Víno pri Dunaji alebo prečo sa pilo toskánske víno na habsburskom dvore...


Zalovme trošku v histórii našej lokality a pripomeňme si výrobu vína a tradíciu spojenú s pestovaním  vínnej révy. Je to trochu na zamyslenie, keď si uvedomíme, že krajiny ako Austrália, Nový Zéland alebo Čile majú slávne vína, ktoré sa podávajú v špičkových reštauráciách na celom svete i napriek tomu, že vinohradníctvo majú udomácnené len 200 až 300 rokov ... Prečo sa tak nestalo aj so slovenskými, s maďarskými alebo moravskými vinárstvami, ktoré nie sú až tak svetovo rozšírené? Hoci je preukázateľné, že v našej lokalite sa víno pravdepodobne produkovalo už v neskorom staroveku, a to pričinením starých Rimanov a neskôr vďaka lokálnym kmeňom Keltov. Nebolo tomu vždy tak! Napríklad slávny tokaj, ktorý sa preslávil najmä na začiatku 17. storočia, sa bežne podával na kráľovskom dvore vo Francúzsku alebo v cárskom Rusku. Toskánske červené vína boli súčasťou slávnostných večerí aristokratických rodín v USA, na viedenskom Schönbrunne alebo v ranoviktoriánskom Anglicku. Frankovku z Rače podávala Mária Terézia každej svojej štátnej návšteve. Alebo to spôsobil úpadok trhu po svetových vojnách či  nástup socializmu a nastavenie obchodného embarga s vínom? To môžeme dnes len polemizovať, no v každom prípade si treba uvedomiť, že v strednej Európe a v okolitých štátoch sa schovávajú nesmierne vinárske poklady, ktoré si zaslúžia svetovú propagáciu a obľubu konzumentov na celom svete!

Vínne poklady nielen pre someliérov! 


Mnohí naši milovníci vína netušia, aké svetové skvosty sa nachádzajú v ich lokalite a prečo by ich mali navštíviť... Začal by som našou najmenšou vinohradníckou oblasťou a zároveň lokalitou, ktorú zdieľame s južnými susedmi – je to Tokaj. Výnimočný svojou lokalitou, sopečnou pôdou alebo jesennými hmlami, ktoré spôsobujú ušľachtilú hnilobu Botritys cinerea persoon a napomáhajú tak vznik sladkých tokajských výberov! V susednom Rakúsku môžeme obdivovať hneď minimálne dva svetové regióny   – Burgenland a Wachau. Prvá  lokalita je dnes slávna pre prírodne sladké bobuľové výbery, ale predovšetkým sa jej podarilo preraziť s modrou odrodou Frankovka, ktorá je dnes symbolom červených vín strednej Európy. No vynechať nesmieme ani biele vína z Wachau, hlavne Veltlínske zelené alebo Rizling rýnsky, ktoré patria za posledných 20 rokov medzi to najlepšie na scéne bielych svetových vín. Skoro každá prémiová reštaurácia sveta má vo svojom vínnom lístku minimálne jedno biele wachauské víno. Túto vinársku oblasť každoročne navštevujú a hodnotia najväčší vínni kritici sveta ako Robert Parker Jr., James Suckling alebo časopis Wine Spectator. Netreba zabudnúť, že i napriek svojej malej veľkosti sme v tomto regióne na špičkovej vinárskej úrovni a porovnávať vína od nás a od iných velikánov sveta nemusí byť také zložité!