Dno každého pohára vína skrýva minulosť, avšak dokonale precítiť chuť histórie sa nám podarí až po jej odhalení. Chcete vedieť, čo po stáročia skrývajú múry Castello di Brolio?
Výrobe vína a zveľaďovaniu usadlosti Brolio sa Ricasoliovci venujú už od roku 1141. Po celú dobu držal tento urodzený rod ochrannú ruku nad svojím majetkom a udržal si ho aj v ťažkých časoch. Obrovskú zásluhu má na tom hlavne barón Bettino Ricasoli, na ktorého plecia spadlo ťažké bremeno už v jeho osemnástich rokoch. Po smrti svojej matky musel ukončiť štúdia v Európe a postarať sa o dedičstvo, ktoré ohrozovali obrovské dlhy.
Mladý Bettino zasvätil svoj život hospodárskemu manažmentu a enológii. Vďaka jeho snahe o neustále zvyšovanie produktivity výroby vína sa mu podarilo dedičstvo udržať a dokonca ho zveľadiť. Obrovskú rolu zohral aj v histórii Toskánska a svojím politickým pôsobením hájil jeho samostatnosť. Bol dokonca toskánskym ministrom vnútra a neskôr po zjednotení Talianska sa stal jeho v poradí druhým premiérom.
Aj keď sa do histórie zapísal ako popredný politik, nás vinárov zaujíma predovšetkým jeho zanietenie a vášeň pre výrobu vína. Dalo by sa povedať, že v tomto smere predbehol svoju dobu. Počas celého života podporoval vzdelávanie jednoduchých ľudí. Svojich roľníkov osobne vzdelával a motivoval napríklad oceneniami pre najusilovnejších. Patril medzi prvých hospodárov, ktorí použili vo vinohrade stroje.
Bettino Ricasoli, portrét.
(Zdroj: https://it.wikipedia.org/wiki/Bettino_Ricasoli#/media/File:Ritratto_di_Bettino_Ricasoli.jpg)
Dodnes si vychutnávame výsledok jeho tridsaťročného výskumu, ktorého výsledkom bola definícia výroby moderného Chianti. Jeho úlohou bolo konkurovať najlepším francúzskym vínam.
V liste adresovanom profesorovi Cesare Studiatiovi napísal:
„Výsledky výskumu potvrdzujú, že víno získava najviac arómy zo Sangioveto. Táto odroda mu dodáva výraznú chuť. Canajuolo ho obohacuje o sladkosť a zmierňuje výrazný charakter Sangioveta, pričom mu ponecháva jeho výraznú arómu. Do vína určeného k zreniu v pivnici by som nezaraďoval odrodu Malvasia. Hoci robí víno ľahším, výrazne ovplyvňuje predošlé dve odrody.“
Dodnes sa Chianti vyrába podľa jeho postupu a vo vínach je dominantná odroda Sangiovese. Ostatné červené odrody sú zastúpené najviac dvadsaťpercentným podielom.
Jeho vplyv je v Broliu cítiť na každom kroku. Dodnes sa traduje, že počas splnu sa barón potuluje v okolí hradu Brolio spolu s koňmi oblečenými v čiernom plášti a svorkou loveckých psov.
Newsletter Selaví zo života vína
Zaujíma ťa víno a všetko s ním spojené? Prihlás sa na odber a buď vždy v obraze!