27. 10. 2017
v kategórii Blog

Čo skrývajú múry Castello di Brolio

Dno každého pohára vína skrýva minulosť, avšak dokonale precítiť chuť histórie sa nám podarí až po jej odhalení. Chcete vedieť, čo po stáročia skrývajú múry Castello di Brolio?

Výrobe vína a zveľaďovaniu usadlosti Brolio sa Ricasoliovci venujú už od roku 1141. Po celú dobu držal tento urodzený rod ochrannú ruku nad svojím majetkom a udržal si ho aj v ťažkých časoch. Obrovskú zásluhu má na tom hlavne barón Bettino Ricasoli, na ktorého plecia spadlo ťažké bremeno už v jeho osemnástich rokoch. Po smrti svojej matky musel ukončiť štúdia v Európe a postarať sa o dedičstvo, ktoré ohrozovali obrovské dlhy.

 
Mladý Bettino zasvätil svoj život hospodárskemu manažmentu a enológii. Vďaka jeho snahe o neustále zvyšovanie produktivity výroby vína sa mu podarilo dedičstvo udržať a dokonca ho zveľadiť. Obrovskú rolu zohral aj v histórii Toskánska a svojím politickým pôsobením hájil jeho samostatnosť. Bol dokonca toskánskym ministrom vnútra a neskôr po zjednotení Talianska sa stal jeho v poradí druhým premiérom.

Aj keď sa do histórie zapísal ako popredný politik, nás vinárov zaujíma predovšetkým jeho zanietenie a vášeň pre výrobu vína. Dalo by sa povedať, že v tomto smere predbehol svoju dobu. Počas celého života podporoval vzdelávanie jednoduchých ľudí. Svojich roľníkov osobne vzdelával a motivoval napríklad oceneniami pre najusilovnejších. Patril medzi prvých hospodárov, ktorí použili vo vinohrade stroje.

Bettino Ricasoli, portrét.
(Zdroj: https://it.wikipedia.org/wiki/Bettino_Ricasoli#/media/File:Ritratto_di_Bettino_Ricasoli.jpg)

Dodnes si vychutnávame výsledok jeho tridsaťročného výskumu, ktorého výsledkom bola definícia výroby moderného Chianti. Jeho úlohou bolo konkurovať najlepším francúzskym vínam.
V liste adresovanom profesorovi Cesare Studiatiovi napísal:

„Výsledky výskumu potvrdzujú, že víno získava najviac arómy zo Sangioveto. Táto odroda mu dodáva výraznú chuť. Canajuolo ho obohacuje o sladkosť a zmierňuje výrazný charakter Sangioveta, pričom mu ponecháva jeho výraznú arómu. Do vína určeného k zreniu v pivnici by som nezaraďoval odrodu Malvasia. Hoci robí víno ľahším, výrazne ovplyvňuje predošlé dve odrody.“

Dodnes sa Chianti vyrába podľa jeho postupu a vo vínach je dominantná odroda Sangiovese. Ostatné červené odrody sú zastúpené najviac dvadsaťpercentným podielom.

 

Jeho vplyv je v Broliu cítiť na každom kroku. Dodnes sa traduje, že počas splnu sa barón potuluje v okolí hradu Brolio spolu s koňmi oblečenými v čiernom plášti a svorkou loveckých psov.