Byť someliérom nie je moja práca, je to môj život



Nový obchodný riaditeľ a hlavný someliér Selaví Miroslav Balla už niekoľko mesiacov obohacuje náš tím o neoceniteľné poznatky zo sveta veľkých vín. Ak tento nápoj milujete a chcete odhaľovať všetky tajomstvá, ktoré v sebe skrýva, veľmi rád sa s vami o ne podelí. Na úvod vám predstaví povolanie someliéra, ktoré je pre neho nielen prácou, ale celým životom.

Miroslav, Vaša práca je možno pre mnohých dream jobom. Je vaším splneným snom?

Už počas štúdia na hotelovej akadémii som obdivoval starších spolužiakov, ktorí sa venovali someliérstvu. Boli veľmi obľúbení u dievčat a uznávaní u učiteľov. Vtedy som chcel byť ako oni. Upriamili moju pozornosť na svet someliérstva, ktorý som si privlastnil už v osemnástich. 

Časom som zistil, že táto práca nie je len o ochutnávaní vína, ale predovšetkým o poznávaní a objavovaní. Neobjavujem len chute, vône a farby. Objavujem tajomstvá ukryté vo víne, v prírode a v ľuďoch.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

 

Čím dlhšie sa práci s vínom venujem, tým viac ma pohlcuje a baví. Najcennejšie sú pre mňa momenty strávené pri víne a v spoločnosti ľudí. Táto kombinácia vždy zaručene prinesie množstvo zážitkov, veselých príhod a hlavne skutočne prežitých emócií, ktoré by som v inej práci nezažil.

Do ktorých krajín Vás zviedli chute vína?

Precestoval a predegustoval som skoro celú vinársku Európu. Spoznal som najznámejšie vinárske oblasti Francúzska, Talianska, Španielska, Nemecka a Rakúska. Navštívil som aj Južnú Ameriku, konkrétne Chille, ktoré mi učarovalo svojou inakosťou.

Takmer sa mi podarilo vycestovať do Nového Zélandu, no naďalej ostal mojou vysnívanou someliérskou destináciou. Verím, že v najbližšej dobe zámer navštíviť ju aj zrealizujem.

Ktorá z týchto krajín je Vašou srdcovkou?

Možno tu bude znieť ako klišé, ale mojou srdcovkou je Toskánsko. Učarovalo mi dokonca tak, že som sa tam rozhodol požiadať o ruku mojej manželky. Našou svadobnou destináciou bol Strekov, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie miesta slovenskej vinohradníckej mapy.

Máte aj svoje obľúbené vinárstvo?

Určite áno, a nie jedno.  Z tých svetových je ním určite Antinori, ktoré sedemsto rokov tradície prenieslo do moderného a vizionárskeho prístupu. Považujem ho za jedno z najvýznamnejších a najmienkotvornejších vinárstiev sveta.

Vinárstvo Nittnaus z Burgenlandu mi zas učarovalo úžasnou chuťou vín. Na ich Tannenberg jednoducho nedám dopustiť.

Zaujímavé vinárstva nájdete aj na Slovensku. Určite medzi ne patrí Bott Frigyes, ktorého vína sa podávajú na stoloch michelinovských reštaurácii. Aj napriek tomu, že je to slovenské vinárstvo, u nás skončí len 30 % z jeho produkcie, čo je pre slovenských fajnšmekrov veľkou smolou.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

 

Máte aj svoje obľúbené vinárstvo?

Charizmatickými a zaujímavými vinárstvami s lokálnym prístupom a inšpiratívnymi životnými hodnotami sú napríklad vinárstva Berta alebo Magula.

quotes

 

Je mi veľkou cťou stáť pri zrode nového slovenského vinárstva ViaJur, ktoré mi učarovalo svojou filozofiou a dôrazom na poctivosť vinárskeho remesla našich predkov z čias Pálffyovcov.

 

Ak by sme to chceli na záver zhrnúť, čo na svojej práci milujete najviac?

Rád vidím v očiach poslucháčov nadšenie pre spoznávanie a objavovanie vín. Tak, ako potrebuje správny rocker pracovať so svojím publikom, ja potrebujem spätnú väzbu. Bez nej by moja práca nemala zmysel.  Milujem vášeň a emóciu, ktorá je s ňou spojená.