17. 01. 2018
v kategórii Blog

Ako sa stať domácim someliérom?

Radi by ste sa „blysli“ pred známymi a ponúkli im víno tak, ako to robia skutoční znalci? Biele či červené, malo by byť správne vychladené, no a dôležitý je tiež správny typ pohára. Niekoľko dobrých rád a užitočných trikov, ktoré sa vám pri najbližšej organizácii oslavy iste zídu, ponúka someliér Miroslav Balla.

Izbová teplota, lyžička vo fľaši, čím staršie, o to lepšie, a iné bájky...

Kde sú zásadné chyby a problémy podávania vína a iných nápojov? Musíme zaloviť troška hlbšie v pamäti, konkrétne do čias socializmu – staré čašnícke školy ešte z obdobia prvej republiky dosluhovali a ako keby neprišla nová vlna čašníkov, barmanov a dobrých odborníkov. Medzitým nám vyrástla generácia obsluhujúcich so zlými návykmi a malou odbornosťou. Prečo o tom vlastne píšeme? Dôvod je jednoduchý. Ak totiž hosť vidí niečo zaujímavé a profesionálne v reštaurácii alebo v hoteli, rád to skúša aj doma.

 

Napríklad starý dobrý trik, ako dať lyžičku do otvorenej fľaše sektu, je len mýtus! Na zachytenie unikania CO2 je potrebné použiť stopper na šumivé víno. Rovnako aj názor, že čím staršie víno, tým lepšie, je tiež už pozadu. Skúste si otvoriť doma víno odrody Müller Thurgau, ktoré by ste mali v obývačke min. 10 rokov. Chuť vás zlomí a budete radi, že dýchate... Vždy sa radšej opýtajte skúseného odborníka alebo si potrebné informácie nájdite v dobrej odbornej knižke či časopise! Drvivá väčšina Slovákov vypije víno do 1 – 2 dní od jeho zakúpenia, to je fakt. Ale nemali by ste zabudnúť na správnu teplotu podávania alebo typ pohára.

Známa fáma, že červené víno sa podáva v izbovej teplote, je len stredoveký mýtus. Prečo? V šestnástom storočí boli totiž meter hrubé steny hradov a tam bola, samozrejme, v miestnosti teplota 18 stupňov. Dnes máme doma bežne 22 – 24 stupňov a to robí s vínom nevídané veci. Cítime v ňom viac alkoholu a víno pôsobí trpkejšie! 

Kedy vyťahovať karty a kedy žolíka?

V prípade vína, a hlavne ak ho popíjate doma, vždy platí zlaté dobré pravidlo: najprv vyberte jednoduché a potom to najlepšie! Možno sa pýtate prečo? Je to ako s priebehom filmovej ságy Star Wars – najprv natočili časti 4, 5 a 6 a po dvadsiatich rokoch časti 1 , 2 a 3. Úspech to malo, ale bolo to pre viacerých nezainteresovaných trochu mätúce!

Preto určite večer začínajte s ľahkým proseccom alebo dobrým sektom. Ideálne k nemu neservírujete žiadne ťažké chuťovky, maximálne krémové nátierky s krekrami.
Potom určite siahnite po fľaši dobrého voňavého sauvigonu alebo sviežeho veltlínskeho zeleného a na záver bielych vín vždy podávajte rizling rýnsky alebo vína vyzrievané v barikových sudoch.

Pri červenom veľmi opatrene, vážení!
Určite večer začínajte s fľaštičkou jemne vychladeného Pinotu Noir alebo plnšou frankovkou. Nasledovať by mohlo dobre stavené Chianti z Toskánska a na záver siahnite po mohutnom Cabernet sauvignon.

Vyskúšajte naše odporúčania a zorganizujte domáciu degustáciu. Určite svojich hostí zaujmete.